Ik probeer steeds minder prefabfood te eten en steeds meer zelf te maken. Het kost wat tijd, maar smaakt zoveel beter en is veel gezonder! Zo las ik laatst iets over analoge kaas, een – uiteraard – goedkope imitatiekaas die nergens naar smaakt. En wat te denken van al die geur-, kleur- en smaakmiddelen? En van al dat zout…

Dus sloeg ik zelf een het pizza bakken! Helemaal niet moeilijk. Ik ging meteen all the way en maakte ik de bodem met speltmeel in plaats van met normaal tarwemeel. Tarwemeel doet de bloedsuikerspiegel onmiddellijk na consumptie stijgen, waardoor je al heel snel weer honger krijgt. Spelt daarentegen zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel, omdat het geleidelijk aan energie aan je lichaam afgeeft. Je raakt dus beter verzadigd en behoudt dat gevoel ook een poosje. Daarnaast bevat spelt meer vitaminen, mineralen en eiwitten. Bovendien smaakt spelt iets zoeter dan tarwe, ideaal voor kinderen!

  • 250 gram speltbloem
  • zakje gist
  • 1 deciliter lauw water
  • beetje zout
  • beetje suiker
  • scheutje olijfolie

Alles goed mengen en dan 20 minuten op een warme plaats laten rijzen. Vervolgens weer goed kneden en uitrollen met een deegroller.

Ook de tomatensaus maakte ik zelf: Knoflook, ui, blik gepelde tomaten, peper, zout, bouillonblokje en basilicum tien minuten lekker laten pruttelen. Dan op de pizzabodem gieten en de pizza naar smaak beleggen met groente, vis en/of vlees. Ik gebruik altijd mozzarella en geraspte kaas en besprenkel de pizza met een beetje olijfolie. Dan ongeveer twintig minuten in de oven op 180 graden. Let op, de baktijd is afhankelijk van je oven. Goed blijven kijken of ie niet aanbrand!

Zie hier mijn resultaat: links boven een stuk met vis en schapenkaas (voor de gezondsheidsfreak), rechts boven en links onder een stuk met biologische salami en ham (voor de carnivoren in huis), rechts onder een stuk met ananas (voor de zoetekauw) én in het midden een stuk zonder iets (voor de pietluttige eter).

Helaas geen foto van het gebakken eindresultaat. Hij was te snel op! 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation