Gisteren begreep ik het ineens weer even. Waarom mensen liever gesneden groenten kopen in de supermarkt in plaats van ze zelf te verbouwen, schoon te maken en te snijden. Dat is gewoon veel en veel sneller! En gemakkelijker!

Op de moestuin van mijn pa had ik zelf een tas vol appelen geplukt en een paar stronken andijvie afgesneden. Het was prachtig weer en ik was één met de natuur op mijn laarzen in het najaarszonnetje. Hoelang was het in ‘s hemelsnaam gelden dat ik zelf appels had geplukt? Als ik dat überhaupt al eens had gedaan… So far so good.

Eenmaal thuis ben ik vol goede moed aan de slag gegaan om andijviestamppot en appelmoes te maken. Maar daar verkeek ik me op. Eerst moest de andijvie ontdaan worden van zand, naaktslakken en andere ellenden. Dus spoelen, spoelen en spoelen. Ongeveer een halfuurtje werk.

Vervolgens moesten de appels worden geschild en in partjes gesneden. Zo’n drie kwartier werk. In totaal dus een uur en een kwartier schoonmaken! Best lang. In die tijd had ik ook naar de Extreme Home Makeover-marathon kunnen kijken! 😉

Aan tafel viel het kwartje. Heerlijk, verrukkelijk appelmoes! En ik wist ook nog eens precies wat erin zat, en hoeveel. Vooral met het oog op suiker heel handig. Op een pot appelmoes uit de supermarkt staat immers altijd wel vermeld dat er suiker in zit, maar nooit precies hoeveel. En ik wist het nu exact. Niets! Ik had het namelijk gezoet met agavesiroop, dat door een lagere glycemische index (15) een gezonder alternatief voor suiker (100) is. Door producten met een hoge glycemische index stijgt je bloedsuikerspiegel. Daardoor maakt je lichaam meer insuline aan en sla je vetreserves op. (Lees voor meer info over de glycemische index ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig van Amber Albarda.)

  • appels
  • agavesiroop
  • water
  • kaneel

Breng de appels in een bodempje water aan de kook. Laat lekker pruttelen totdat alle appels moes geworden zijn. Voeg agavesiroop of suiker naar smaak toe. Wees voorzichtig met proeven, want het kan echt superheet worden. Op het bord een snufje kaneel toevoegen.

Ook de smaak van mijn andijvie was uiteraard veel beter dan die van prefab-producten. Voordat de andijvie gesneden en gewassen in het koelvak ligt, is er aanzienlijk wat tijd verstreken. Dat gaat uiteraard ten koste van de vitaminen en mineralen. Mijn andijvie stond die middag nog in de grond en lag ‘s avonds al op mijn bord. Sneller kon niet.

Dus oké, ik heb ‘m weer. Happy eten kost meer tijd dan kant-en-klaar eten, maar je krijgt er zoveel voor terug! 😉

Ps. Als iemand me even bijpraat over wat er precies is gebeurd bij Extreme Home Makeover, ben ik helemaal gelukkig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation