IMG_5497

Vandaag lopen wij een dagje mee bij de Groenteboerin van Hoeve Biesland. Een dagje stage om de principes van Biologisch Dynamische landbouw in de praktijk te ervaren.

Biologisch Dynamisch gaat nog een stapje verder dan biologisch. Biologisch Dynamisch werkt net als biologisch zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar kijkt daarnaast ook heel sterk naar de samenhang tussen bodem, plant, dier en mens. De vruchtbaarheid van de bodem vormt een belangrijke basis. In Biologisch Dynamisch ga je daarom leven toevoegen aan de grond door bijvoorbeeld een ruime vruchtwisseling (zes tot acht jaar) toe te passen. Pas na jaren zet je weer dezelfde gewassen op het zelfde stukje grond. Ook wordt er veel gewerkt met groenbemesters. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld met preparaten gewerkt om de grond vruchtbaar te houden. In biologisch dynamisch wordt ook zo veel mogelijk met een gesloten kringloop gewerkt. Als dat niet binnen het eigen bedrijf kan, dan wordt er zoveel mogelijk samenwerking met de boeren in de buurt gezocht. Zo worden de uitwerpselen van de dieren weer gebruikt als mest voor de planten of wordt er mest uitgewisseld door boeren in de buurt. In de biologisch dynamische veeteelt mogen koeien hun horens behouden vanuit de gedachte dat dit bij de koe hoort en invloed heeft op hoe de koe zich voelt. Binnen de filosofie van de Biologisch Dynamische landbouw is de boer een onderdeel van het geheel, geen leider. De mens beweegt mee met de natuur en helpt de natuur en schept de voorwaarden die nodig zijn.

De afgelopen maanden hebben wij hier veel over geleerd in de lessen Natuurvoeding en we zijn dan ook heel benieuwd hoe dat in de praktijk gaat.
Vandaag kunnen wij dus al onze vragen over biologisch dynamisch stellen aan de deskundigen op hoeve Biesland, en kunnen we zelf onze biologische dynamische handen uit de mouwen steken.

Op hoeve Biesland werken ze biologisch dynamisch en ze zijn befaamd om hun aan huis te tappen rauwe melk. Ieder jaar organiseren ze de Bieslanddagen om de lokale bevolking kennis te laten maken met het biologisch boerenbedrijf. Sinds enkele jaren verbouwt Linda Duindam (de dochter des huizes) haar biologische groente.

Regelmatig heb ik verse groente van haar in mijn weekendkistje met groente en fruit. Ik vind het daarom extra leuk dat wij een dagje bij haar stage kunnen lopen.

Op 1 april zijn we al om 8 uur ‘s ochtends present. Het is de mooiste zonnige dag sinds tijden. En in de prachtige omgeving met het dauw nog op de velden, geniet ik van deze groene omgeving. We beginnen met koffie en kruidenthee, vers uit de kruidenspiraal. Er zijn nog twee andere vrijwilligers. Wat een vriendelijke mensen. Ik voel me in een andere werkelijkheid. Zouden we niet overal zo met elkaar om kunnen gaan? Dan zou het leven er heel wat mooier uitzien.

Dit is de eerste dag dat er geplant gaat worden. In de ochtend bietjes en ‘s middags venkel. Wij werken hard mee. Geknield op een kussen werken we gestaag door om de plantjes de grond in te krijgen. Echt handwerk dus. En zonder vrijwilligers zou dit beslist een heel dure verbouwingsmethode zijn.

De grond is ongelooflijk, vol wormen! Ik zie er thuis ook wel eens een, maar zo veel als hier. Dat is zeker een van de successen van een vruchtbare grond.

Tussendoor kunnen we onze vragen over het bedrijf stellen en vertelt Linda over de Biologisch Dynamische toepassingen

IMG_5494
“Zaaien en planten bij volle maan, dat werkt echt. Dat ervaren we al een aantal jaren. ” En de zaaikalender met de volle maandagen hangt dan ook gereed. Maar natuurlijk kan er niet alleen bij volle maan geplant worden. Want ook vandaag moeten er plantjes de grond is.

IMG_5495

Ook werkt Linda met preparaten. Zo zit er bijvoorbeeld een stierenschedel in de grond, en vier hertenblazen met duizendbladbloemen. Op de foto hierboven zie je de markering voor zo’n preparaat.

De koeien staan een eind verderop. Op het terrein vlakbij het huis. Ze hebben veel ruimte en mogen hun horens gewoon houden. Afgelopen jaar hebben slechts 2 van de 300 koeien antibiotica gehad.

Het lijkt wel een kleine leefgemeenschap met al die hulpboeren. Ook is er een bus met weilandwinkel.

Natuurlijk doe ik daar wat verse inkopen en we tappen een fles rauwe melk. Waar kan dat nog?

Een inspirerende prachtige dag. Zo’n dagje meewerken dwingt respect af voor eerlijke natuurlijke producten die uitgroeien van klein plantje tot grote venkel of bos bieten.

IMG_5496IMG_5655

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation