hooimadam

DSCN3932

Sinds kort ben ik de gelukkige bezitter van de Hooimadam. Een soort theemuts waar ik mijn pan in zet voordat ik ga slapen en ’s ochtends is mijn quinoa, rijst, boekweit, haver of spelt klaar om in mijn lunchtrommel te gaan. En niet alleen granen zijn dol op deze theemuts ook kikkererwten, linzen, borlottibonen en kidneybonen garen graag in de hooimadam.

Het is echt veel gemakkelijker nu om mijn maaltijden te plannen.

’s Ochtends voor ik ga werken doe ik de granen en/of peulvruchten in de hooimadam en als ik thuiskom hoef ik er alleen nog wat andere lekkere groenten, slablaadjes en noten (of iets meer als ik zin en tijd heb) aan toe te voegen en klaar is mijn gezonde maaltijd.

Wat een uitvinding!
Iedereen die graag gezond wil eten, maar door een drukke baan of druk gezin niet altijd de tijd heeft om lang in de keuken te staan (en voor wie geldt dat eigenlijk niet?), zou de hooimadam moeten hebben, volgens mij. Voortaan staan er bij mij altijd peulvruchten of granen in de week zodat ik die na 12 uur of 24 uur even 4 minuutjes kan koken in een pan op het vuur. Daarna gaat de deksel erop, de pan van het vuur en in de hooimadam.

Voor mij is dit de ontdekking van het jaar. Ook al stamt dit idee juist van vroeger. De hooikist werd vroeger gebruikt om het eten van de arbeiders op het land warm te houden en te laten garen. De hooimadam is een soort remake van wol, zodat je geen zware kist hoeft te sjouwen of niet een nieuwe belasting op je toch al te geringe kastruimte doet.

Nog een groot voordeel… Veel granen moet je best lang koken. Neem nu spelt, een oergraan vol vezels, vitamines en mineralen, dat moet toch al snel een uur koken. Nu is dat sowieso vaak al lastig in te plannen, maar als het toch lukt, dan moet het dus een uur lang op het gas staan. En ik weet niet hoe het jou vergaat, maar bij mij is het dan toch vaak zo dat ik op een gegeven moment vergeet dat ik iets op het gas heb staan. Geregeld staat er iets droog te koken. Die tijden zijn nu voorbij, een paar minuutjes op het gas, het gas uit en dan in de hooimadam. Spelt koken, ik heb er geen omkijken meer naar. En ik bespaar ook nog 55 minuten op de gaskosten.

Ik vind het zo leuk dat ik op deze manier heel laagdrempelig allerlei soorten granen en peulvruchten kan uitproberen.

Je kunt de hooimadam ook gebruiken voor stoofpotjes of het trekken van soep. Dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd. Maar ik ben heel benieuwd of ik voortaan ook mijn soep in de hooimadam laat trekken.

Morgen ga ik in ieder geval humus maken van kikkererwten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation