Daar was ie weer: mijn vader met de moestuin! Deze keer met winterprei. Eerlijk gezegd wist ik helemaal niet dat er verschillende soorten bestonden. Prei is prei, verder nooit over nagedacht.

Blijkt dat je dus verschillende rassen hebt die allemaal hun eigen oogstperiode hebben: zomer, vroege herfst, late herfst, winter en late winter. Een kort onderzoekje op internet naar de verschillen in smaak leverde weinig op. Ik vond alleen verschillen in het uiterlijk van de prei. Zo kan de ene soort wel tegen vorst, de andere niet, is de ene een zware, dikke prei, de andere lang en slank, kan de ene goed tegen schimmels, de andere niet.

Ongeacht de soort is prei zeer gezond want rijk aan foliumzuur, ijzer, kalium, vitamine C en B6, calcium, koper en magnesium. Fijne groente dus.

Ik maakte een preitaart die zelfs mijn kinderen heerlijk vonden.

Voor vier personen.

De korst:
250 gram speltmeel
20 gram roomboter of kokosolie
deciliter melk of sojamelk
snufje zout
eetlepel zuiveringszout

Kneed alles door elkaar en laat even rusten op een warme plek.

De vulling:
kilo prei
bak kipstukjes van de Vegatarische Slager
vier eieren
scheutje melk/sojamelk
250 gram geraspte kaas
peper en zout

Maak de prei schoon en snijd in ringetjes. Doe de prei met een klontje boter en een kopje water in een koekenpan en roekbak even snel op een hoog vuur. Zet het vuur zacht, doe dan de deksel op de pan en laat in een kwartier gaar worden.

Bak de kipstukjes in een andere koekenpan.

Kluts de eieren, de melk en de kaas door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Vet een ovenschaal in en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dikte. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Verdeel de kipstukjes over de bodem en daar bovenop de prei. Giet het eimengsel over de prei.

Bak de taart ongeveer 25 minuten op 160 graden in de oven gaar.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation