Gisteren ook naar De Wilde Keuken gekeken? Echt een aanrader! Ging over kool, van spuitjes (de kleinste soort) tot witte (de grootste).

Vooral het stuk over spruitjes vond ik interessant. Wist je dat de smaak van spruitjes vroeger veel bitterder was? Tegenwoordig worden er veel meer milde spruitjesrassen gekweekt met een zoetere smaak. Uiteraard in de hoop dat meer mensen ze lekker vinden.

Ik vind spruitjes heerlijk! En gezond dat ze zijn, barstensvol vitamine C en foliumzuur. Mijn kinderen gillen altijd onmiddellijk dat ze er niet van houden. Ze schrijven het zelfs in vriendenboekjesbij de vraag waar ze een hekel aan hebben. Toch eten ze ze regelmatig…

In de stamppot! Ik vertel er gewoon niet bij dat het om spruitjesstamppot gaat. En omdat ik stamppot vaak een beetje droog vind, en ik geen vlees eet en dus geen jus heb, maak ik er meestal een tomatensaus bij. Voor in het kuiltje! 😉

Spruitjesstamppot met tomatenjus voor 5 personen

Voor de stamppot:

  • 500 gram spruiten
  • 300 gram aardappelen
  • beetje melk
  • geraspte kaas
  • olijfolie
  • nootmuskaat, peper en zout
Voor de tomatenjus:
  • ui
  • teentje knoflook
  • blik gepelde tomaten
  • Italiaanse kruiden
  • bouillonblokje
  • eventueel een scheutje wijn

Begin met de jus. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Even aanbakken. Blik gepelde tomaten, twee eetlepels Italiaanse kruiden, bouillonblokje en eventueel een scheutje rode wijn erbij en dan  een halfuur laten pruttelen. Ik maak meestal een grote pan en vries dan een aantal porties in. Handig bij welke stamppot dan ook.

Stoom of bak de spruiten in ongeveer een kwartiertje gaar. Koken kan ook, maar dan verlies je een deel van de goede voedingsstoffen. Kook de aardappelen gaar.

Stamp alles fijn en voeg een scheutje melk en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en zout.

Wrijf een ovenschaal in met olijfolie en giet het mengsel erin. Geraspte kaas erover en even onder de grill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation