2015-05-02 16.46.58
‘Door een tijdlang dagelijks brandnetels vers te eten of het sap ervan te drinken, verdrijft men alle typische voorjaarskwalen.’
Dit zinnetje uit mijn Geneeskruidenboek trok mij, samen een pleidooi van Yvonne voor brandnetelthee, over de streep. Ik ging brandnetelsoep maken!
Ik ga ze niet allemaal opnoemen, de heilzame krachten van de brandnetel. Zoek maar op. Of beter nog, neem aan dat de brandnetel iets voor je kan betekenen, ga naar buiten en pluk. Dit is hét moment. Jong groen is immers bijzonder levenskrachtig en doet de mens goed.
Let wel op waar je plukt. Niet langs een drukke weg. Brandnetels nemen immers afvalstoffen uit hun omgeving op en om die nou vrijwillig tot je te nemen… Pluk ook geen brandnetels langs een pad waar veel honden worden uitgelaten.
Pluk de toppen en de bovenste twee blaadjes van jonge brandnetels. Die hebben een sterkere werking dan de grote planten.
Samen met mijn dochter plukte ik zo’n 40 toppen in het bos. Die spoelde ik goed af met koud water. Toen fruitte ik een ui en twee teentjes knoflook, maakte ik een liter bouillon met twee vegetarische, biologische bouillonblokjes (zonder E-nrs!) en kookte ik de brandnetels ongeveer 20 minuten zachtjes mee. Ten slotte pureerde ik de soep met de staafmixer. Mmmm! Echt super lekker!
2015-05-02 17.11.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation