kimchi

fermentatievaten

Deze zomer reisden we door het land van de Kimchi, Zuid-Korea. De weken ervoor las ik zoveel mogelijk over het land, de mensen, Seoul en natuurlijk de Koreaanse keuken. Ik was zo benieuwd. Vooral naar de kimchi, misschien wel een van de mooiste gefermenteerde producten.

Tijdens de opleiding natuurvoeding sloegen wij aan het fermenteren, gewoon omdat het leuk en lekker was om te experimenten met het transformeren van kolen, pompoenen, bieten en komkommer, maar natuurlijk ook omdat het een weldaad voor onze darmen zou moeten zijn. Onze bijzondere belangstelling ging uit naar kimchi omdat daar we daarin heel vee lekkere groente en specerijen konden combineren. Verschillende kimchi varianten zagen het licht in onze keukens, de ene beter geslaagd dan de andere. Maar het bleven allemaal Nederlandse varianten op de kimchi, en nu ging ik naar het land van origine.

Zuid-Korea was voor mij een grote verrassing, wat een mooi land. Seoul is een geweldige stad. Een metropool met een indrukwekkend metronetwerk, verkeer en hoge gebouwen zoals wij in Nederland helemaal niet kennen, en bovenal zeer vriendelijke behulpzame mensen.

Ik liep over straat, door gezellige en drukke wijkjes en begreep niets van de geschreven taal. Het ontbrak me aan elk talig referentiepunt. Overal koffietentjes (ik weet niet of ik er ooit meer bij elkaar heb gezien) en eettentjes, vaak gespecialiseerd in een type gerecht. Daar houd ik van niet te veel keus, en dat was er is super vers en bijzonder smakelijk! Ineens bevonden we ons in de wijk van de Koreaanse barbecue. Een grote ronde tafel, stoelen eromheen en in het midden een bbq. Soms met een grote afzuiging erboven. Of gewoon op eenvoudige plastic tafeltjes en stoeltjes met een bbq in het midden. Het vlees werd geroosterd en handig met een schaar geknipt. De Koreanen deden dat geroutineerd zelf, wij kregen daar speciale assistentie bij. En adviezen over hoe we de gerechten moesten eten kregen we trouwens overal. Ook op het station, waar je geweldige meeneemgerechten kon krijgen, inclusief soep, rijst en kimchi, vertelden de dames om ons heen, met handen en voeten hoe we de gerechten precies moesten combineren.

Kimchi, zeewier, pickles, soepen, templefood, bimbimbap, noodles. Soms hadden we geen idee wat we gingen eten en wezen we iets aan op een tafeltje in de buurt of op een kaart, maar het was altijd een genot. Ik zou willen dat ik in Nederland zo heerlijk een laagdrempelig kon eten. Op ieder moment van de dag werd er soep en kimchi bij de maaltijd geserveerd waardoor de reis een ware kimchi tour werd. Allemaal lekker, echt veel lekkerder dan mijn experimenten tot nu toe in Nederland. Ik verheugde me er iedere keer op.

Nu experimenteer ik volop om een beetje in de buurt van die vakantiesmaak te komen. Ik hoop dat dat binnenkort gaat lukken.

Of zou het net zo zijn als met die geweldige rode wijn die ik op dat terrasje in de Languedoc dronk en die thuis nooit meer zo lekker smaakte.

Heel gek trouwens dat er niet veel meer Koreaanse restaurants in Nederland zijn. Ik ga in ieder geval op zoek.

kimchi experimenten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation