fullsizerender1

Het belang van gezonde darmen is een onderwerp dat de laatste tijd veel aandacht geniet. En niet voor niets. Want om daadwerkelijk van gezonde voeding te profiteren hebben we een gezonde spijsvertering nodig. Voor een gezonde spijsvertering hebben we weer gezonde darmen nodig.

Maar dat is niet de enige reden dat de darmen hottopic zijn. In recentere publicaties wordt uitgebreid gesproken over de relatie die er zou zijn tussen de darmen en het immuunsysteem, tussen de darmen en welvaartsziekten en tussen de darmen en de hersenen.

De darmflora is een relatief nieuw onderzoeksgebied. En zoals dat gaat met nieuwe onderwerpen binnen de wetenschap en binnen de voeding bestaat er veel controverse over dit onderwerp. Misschien weten we over een paar jaar precies hoe het zit.

Hoe dan ook spelen de darmen een heel belangrijke rol in de sleutel tot gezondheid.

Meer groente, meer vezels, blije darmen
Alleen al vanwege het belang van de gezonde spijsvertering besteden wij veel zorg aan onze darmen. Dat doen we  in de eerste plaats door veel vezels te eten. Vezels krijg je binnen door veel groente te eten en door regelmatig noten, zaden en pitten te eten. Bij iedere maaltijd voegen wij groente toe, ‘s ochtends, ‘ s middag en ‘ s avonds. Wij zijn dol op groente. De mogelijkheden met groente zijn oneindig. Ze geven smaak, kleur, structuur en schoonheid aan een gerecht.

Natuurlijke probiotica
Daarnaast voegen wij goede bacteriën, of wel probiotica, toe aan onze maaltijden. Misschien denk je bij probiotica wel automatisch aan een supplement. Dat kan natuurlijk een oplossing zijn, maar je kunt probiotica ook heel goed zelf maken. Door gebruik te maken van de micro-organismen om ons heen kun je bepaalde eigenschappen gaan toevoegen aan bijvoorbeeld je groente. Naast de micro-organismen om ons heen maak je gebruik van zout. Zo ontstaat er een gefermenteerd product  dat langer houdbaar is, dat een rijke smaak en aroma heeft en dat goede bacteriën levert voor je darmflora.

Groentepickle voor probiotica
Wij maken wij graag groentepickles met de picklepers. Super simpel. Neem bij voorkeur groente die niet te hard zijn, bijvoorbeeld Chinese kool, paksoi, spitskool, courgette of komkommer.  Dan ontstaat er namelijk meer vocht. Een van onze favorieten is spitskool. Je snijdt de spitskool heel klein, doet ‘m in een kom en voegt ongeveer twee eetlepels zout toe. Je wrijft het zout goed door de kool. Dan doe je spitskool of de andere groente van je keuze, in de picklepers en zet die onder druk. Binnen een uur zie je al vocht ontstaan. Dat giet je af. Tussendoor kijk je nog een paar en giet het vocht af. Bewaar de gefermenteerde groente in een pot in je koelkast.
Als je ‘s morgens je groente in de picklepers zet, heb je ‘s avonds een mooie pickle. Je kunt ‘m ook iets langer laten staan. Lekker om een schep toe te voegen aan je salade of bij je maaltijd, twee keer per dag een flinke schep.

Er zijn nog heel veel andere smakelijke manier om zelf probiotica te maken. Daarover meer in een volgende post.

fullsizerender

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation