Als je houdt van eten, van koken, van smaak en combineren, dan kijk je ook graag films over eten. Wij in ieder geval wel. Jiro dreams of sushi stond al lang op de lijst om terug te kijken. Een avond vol inspiratie.

In een jaar tijd bakte hij 200 sushi omeletten die allemaal afgekeurd werden. En eindelijk op een dag sprak meester Jiro de verlossende woorden: “Ja deze is goed.” De leerling herinnert zich nog hoe hij bijna begon te huilen van geluk. Eindelijk was zijn omelet goedgekeurd door Jiro, de sushi meester.

De beste sushi maker ter wereld
Jiro, 85 jaar oud, is de beste sushi maker ter wereld. Hij heeft 3 Michelin sterren, en slechts 10 zitplaatsen in zijn restaurant. Vanaf zijn 10e heeft hij iedere dag gewerkt. Hij neemt alleen vrij op feestdagen of bij hoge uitzondering, een begrafenis bijvoorbeeld. Hij leeft voor sushi. Stoppen met werken daar moet hij niet aan denken.

Je moet iedere dag beter willen zijn dan de dag ervoor
“Je werk moet je liefde zijn. Passie is een van de belangrijkste dingen als je verder wilt komen.” Discipline overduidelijk ook, gewoon keihard werken. En zegt Jiro: “Je moet iedere dag beter willen zijn dan de dag ervoor.” En minstens zo belangrijk je moet een goed ontwikkelde smaak hebben. Die moet altijd beter zijn als die van je klant.
Jiro proeft alle sushi en ingrediënten voor met de kunde van een meester. Het moet precies goed zijn, perfect en anders gaat het terug.

En die perfectie begint bij de ingrediënten en het inkopen.
Rijst koken voor sushi is een ware kunst. En die wordt ingekocht bij de beste rijsthandelaar van Tokyo. Een handelaar die op zijn beurt ook niet zomaar aan iedereen wil verkopen, maar alleen aan iemand als Jiro, die echt weet hoe je ‘m moet koken. Want je rijst verkopen aan iemand die niet weet hoe hij ‘m moet koken, dat zou maar verspilling zijn.
Nergens wordt de rijst onder zo’n hoge druk gekookt als in het restaurant van Jiro. Dat komt heel nauw. En ook de temperatuur van de rijst bij het opdienen moet precies goed zijn. Het personeel van Jiro weet het, zij hebben de beste sushi rijst van Tokyo.

Alleen de verste vis
En dan hebben we het nog niet eens over de vis gehad. Uiterst secuur koopt, tegenwoordig de zoon van Jiro, maar tot zijn 70e Jiro zelf, de vis bij de beste handelaren, specialisten op hun gebied: de garnalenspecialist, de octopusspecialist, de tonijnspecialist. Jiro wil alleen het beste. Als het niet goed is, koopt hij het niet, dan staat er wat anders op het menu.

Zijn klanten komen voor kwaliteit en hebben het er dan ook voor over om een maand vooruit reserveren.

Ode aan de smaak documentaire over de sushi meester Jiro
Deze prachtige documentaire over meester sushi maker Jiro is een ode aan de smaak, maar ook een ode aan de discipline. Met een gevoel van diep respect voor deze man, zat ik te kijken. Zo hard werken, met zoveel discipline, iedere dag beter willen zijn dan de dag ervoor, en slechts één duidelijk doel in zijn leven. Misschien is dat inderdaad wel het geheim van de ware meester. Het staat in ieder geval in schril contrast met onze Westerse of hedendaagse neiging tot instant bevrediging.

Of ik me nu nog ga wagen aan het maken van sushi? Voorlopig even niet. Ik begrijp nu pas echt hoeveel erbij komt kijken. En hoe belangrijk het is om ingrediënten van topkwaliteit te gebruiken, die krakend vers zijn. Voorlopig droom ik nog maar even weg bij de mooie beelden uit de film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation